Prostat Hastalıkları (BPH)
Gece boyunca sık idrara çıkıyorsanız, idrar akışındaki güç ve hız eskiye göre azalmış ve yavaşlamışsa, prostatınızda iyi huylu büyüme yaşamış olabilirsiniz. Bu sıkıntılar günlük yaşamınızı zorlaştırmadan bir uzmana görünmeniz gerekebilir.
Erkekler özellikle 60’lı yaşlarına geldiklerinde prostatın büyümesinden kaynaklanan sıkıntılar yaşayabiliyor. Op. Dr. Ali Aydın bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Erkeklerin gelişimlerinde prostat iki önemli dönemde gelişim ve büyüme gösterir. Bunlardan birisi erken ergenlik çağında prostat bezi iki kat büyür. Bunun yanında yaklaşık 25 yaş civarlarında prostat ikinci kez tekrar bir büyüme dönemine girer. Bu ikinci dönemdeki büyüme yıllar sonra benign prostat hiperplazisi (iyi huylu prostat büyümesi, kısaca BPH) olarak sonuçlanır.”
Prostatın bu şekilde büyümeye devam etmesinin aslında çoğu erkekte sıkıntılara neden olmadığını belirten Op. Dr. Ali Aydın, BHP’nin 40 yaşından genç erkeklerde çok nadiren rastlandığını ancak 60’lı yaşlardaki erkeklerin yarısından fazlasında, 70’li yaşlardaki erkeklerin de %90’ında BPH belirtilerinin görüldüğünü, kişilerin günlük yaşamını ve yaşam kalitesini etkilediğini belirtiyor.Özellikle yaşam süresinin artmasıyla beraber BHP ve buna bağlı şikayetlerin görülme sıklığının da artması gözlemleniyor. A.B.D.’de 2000 yılında yılda 4.5 üroloji doktor muayenesini BPH’in oluşturduğu biliniyor.
BHP Belirtileri Neler?
Op. Dr. Ali Aydın, BPH belirtileri ile ilgili şunları söylüyor: “Kişinin sosyal yaşantısını etkileyen sorunlar arasında, gece boyunca idrara çıkmak için uykudan kalkmak ve gündüz sık sık idrar yapma gereksinimini sayabiliriz. Özellikle bu iki sorun kişinin sosyal yaşantısında uykusuz kalma, yorgunluk, gitmek istediği yerde tuvalet arayışı gibi sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca, idrar akışındaki güç ve hız eskiye göre azalmış ve yavaşlamış olabilir. İdrar yapmaya başlamada bekleme, zorlanma olabildiği gibi, idrarın belli başlı kısmı aktıktan sonra da hâlâ damla damla idrar gelebilir. Bunun yanında kişi idrar yaptıktan sonra idrar kesesinin tamamen boşalmamış olduğu hissine kapılabilir.”
Prostat büyümesinin genellikle iyi huylu bir tümör olarak büyüme şeklinde olduğunu belirten Aydın, bu nedenle idrar yapma ile ilgili sorunlarla karşılaşınca mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.
Nasıl Teşhis Ediliyor?
Prostatın iyi huylu değerlendirmesinde uygulanan teşhis yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Parmakla prostat muayenesi
- Serumda PSA (total ve serbest PSA), kreatinin düzeyleri
- Ultrasonografi
- Prostat biopsisi (gerektiğinde)
- İdrar akım hızı ölçümü -üroflowmetri-
- Sistoskopi (gerektiğinde)
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
BPH tedavisinde ilk basamağın mutlaka medikal tedavi olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Ali Aydın, medikal tedaviden beklenen sonuç alınamıyorsa ya da tedaviye rağmen iyileşmiş olan belirtiler zamanla tekrar meydana geliyorsa farklı tedavi alternatiflerinin gündeme gelmesi gerektiğini söylüyor.
Aydın, girişimsel tedavi alternatiflerinden ise en iyi olabilecekleri etkinlik sırasına göre şu şekilde sıralıyor:
“Transuretral rezeksiyon (TUR), bipolar enerji ile, plazmakinetik enerji ile ya da monopolar enerji ile uygulanır
Lazer vaporizasyon, KTP, Diod, Thulium lazer ile uygulanır
Lazer enükleasyon, Holmium lazer ile uygulanır
Açık ve laparoskopik prostatektomi (100-120 gr)”
Genç Yaştaki Erkekler de Dikkat Etmeli!
Prostatta görülen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri dışında, prostat bezinde bir de kronik prostat iltihabı olarak bilinen hastalığa da rastlanır. Özellikle genç erkeklerde görülen bu rahatsızlığın belirtileri, sık sık idrar yapma, testislerde ya da penis kökünden makata doğru yayılan dolgunluk hissi ya da künt ağrı ve meni boşalırken sızlama, yanma hissi olarak sıralanabilir. Mikroplara bağlı oluşan bu kronik enfeksiyonu uzun süreli antibiyotik tedavisi ile kontrol etmek mümkündür. Ancak mikroplara bağlı olmayan iltihaplanmanın tedavisi daha uzun sürebilmektedir.